Diogene
“Unis-Vers Diogène” is een proefproject voor actie-onderzoek en ondersteuning voor mensen die lijden aan het syndroom van Diogenes en in Vorst wonen. die lijden aan het syndroom van Diogenes en in de gemeente Vorst wonen. Het project wordt beheerd door het OCMW van Vorst, de ULB School of Public Health, het Centrum voor Geestelijke Gezondheid L'Adret en de vzw Entraide & Cultuur.
De afdeling “Op het terrein” biedt logistieke, sociale, psychologische en administratieve ondersteuning afhankelijk van de behoeften van de persoon die aan het syndroom van Diogenes lijdt.
De afdeling “Onderzoek-actie” heeft als doel wetenschappelijke en empirische gegevens te verzamelen over de volgende vragen de vraag “Hoe kunnen we interdisciplinaire ondersteuning voor mensen die lijden aan Diogenes verbeteren door hun betrokkenheid aan te moedigen”. De spelers op deze twee gebieden werken samen om een gids met beste praktijken te ontwikkelen die naar andere gemeenten kan worden overgedragen.
SYNDROOM VAN DIOGENES
Het syndroom van Diogenes is geen ziekte en er is geen erkende definitie. Het is een verzameling symptomen die wijzen op een psychische stoornis en die een min of meer algemeen beeld vormen bij patiënten.
Hoewel de symptomen zich op verschillende manieren manifesteren, zowel in aantal als in intensiteit, lijken de volgende kenmerken vaak voor te komen:
-
Veranderde relatie met anderen, het lichaam en voorwerpen:
- Sociaal isolement: weinig sociale en emotionele banden, wantrouwen of zelfs gevoelens van vervolging.
- Verwaarlozing van lichaam en huis, ongeordend eten, ongezonde leefomstandigheden
- Een fusionele relatie met objecten: Actieve of passieve opeenhoping van voorwerpen en/of afval
- Paradoxaal gebrek aan vraag naar medische of sociale zorg ondanks leed
- Dramatische levensgebeurtenissen, rouwverwerking, jeugdtrauma: accumulatie kan een innerlijke leegte opvullen of bescherming bieden tegen de buitenwereld.
Alle bronnen en aanvullende informatie worden gepresenteerd in het wetenschappelijke overzicht van Rachida Bensliman, onderaan deze pagina.
GESCHIEDENIS
Het project vindt zijn oorsprong in de sociale coördinatiegroep van Vorst, waar lokale spelers die deelnamen aan de werkgroepen Senioren en Huisvesting en die zich machteloos voelden tegenover de complexiteit van het syndroom van Diogenes, besloten samen te werken om een menselijk ondersteuningsnetwerk te ontwikkelen.
De werkgroep Diogenes werd opgericht in 2013. De eerste vaststelling was dat er in België geen gecoördineerde structuur bestond die zich bezighield met dit syndroom.
De werkgroep baseerde zich op de terreinervaring van spelers in Toulouse en Quebec om netwerk- en interventietools te ontwikkelen die aangepast zijn aan de realiteit van het bos.
In 2018 organiseert de WG een conferentie over “Waakzaamheid en welwillendheid in relatie tot het syndroom van Diogenes”.
De toename van het aantal verzoeken om ondersteuning, informatie en interventies van sociale en gezondheidsactoren het succes van het evenement en het gebrek aan middelen en kennis over het fenomeen en kennis over het fenomeen. Om de reflectie en het werk te verdiepen, heeft de sociale coördinatie van Vorst samen met de ULB een subsidie aangevraagd bij de Commission Communautaire Commune (COCOM).
Het project “Unis-vers Diogène” zal na toekenning van de subsidie in 2021 het levenslicht zien. In hetzelfde jaar won het de federale prijs voor armoedebestrijding, wat het nog meer zichtbaarheid zal geven. Sinds het begin van het project heeft het team steun verleend aan 20 mensen die lijden aan het syndroom van Diogenes in de gemeente Vorst.
PARTNERS
Het OCMW huisvest de drie functies die het team “Unis-Vers Diogène” vormen: coördinatie, werfcoördinatie en psychologie.
De werfcoördinator en de psycholoog werken met mensen aan administratieve, logistieke en psychologische ondersteuning.
L'Adret heeft verschillende maatschappelijk werkers in dienst voor sociale en administratieve ondersteuning.
Entraide & Culture mobiliseert twee arbeiders en een huishoudhulp om de werfcoördinator op het terrein te ondersteunen. De ULB School of
Public Health wordt vertegenwoordigd door een onderzoeker die betrokken is bij actieonderzoek.
HOE WERKT HET?
Het verzoek om controle kan komen van de persoon zelf, een buur of familielid, een huisbaas of een instelling (politie, cpas, enz.) een huisbaas of een instelling (politie, cpas, enz.). Als het verzoek niet van de persoon zelf komt analyseert het team de situatie voordat het contact opneemt met de persoon.
Ondersteuning is gebaseerd op het individu en niet op een verzoek van een derde partij.
Er wordt geen tussenkomst opgelegd aan een persoon die er niet om gevraagd heeft, maar het team zal proberen om de beste manier vinden om de behoefte aan hulp met de persoon in kwestie te verduidelijken.
Zodra de aanvraag is opgehelderd, coördineren de partners hun activiteiten rond de persoon en volgen ze de aanvraag op hun eigen tempo op. De ondersteuning wordt altijd gegeven op een manier die de waardigheid en het tijdsbestek van de persoon respecteert.
Dit zijn enkele van de belangrijkste elementen van de ondersteuning die we bieden:
- Een vertrouwensband creëren op basis van empathie en respect voor de persoon
- De zorgverlener kijkt naar de persoon, niet naar de objecten
- De welwillende aanwezigheid van de hulpverlener, zonder bevel of opdringen van hulp
- Mensen mondig maken door hun persoonlijke keuzes en beslissingen te ondersteunen
- Het belang van werken met z'n tweeën voor langdurige ondersteuning
Ons team is momenteel onderbemand. Daarom kunnen we op dit moment geen nieuwe cliënten aannemen.
Maar we beantwoorden graag je vragen en delen onze expertise.
Nieuws
Juni 2023
Gezien het groeiend aantal aanvragen wil het project “Unis-vers Diogène” zich openstellen voor de buitenwereld en netwerken met professionals in Brussel en Wallonië die geconfronteerd worden met de Diogène-problematiek. We hopen in de nabije toekomst praktijkuitwisselingsdagen te kunnen organiseren. Als je geïnteresseerd bent, neem dan contact met ons op.
Onlangs ontstond het idee om een discussiegroep op te richten voor mensen die lijden aan het syndroom van Diogène...
Als jij of iemand die je kent geïnteresseerd is in een dergelijke bijeenkomst, neem dan contact op met de projectcoördinator.
Contact
Projectcoördinator: Mathilde Tellin
Mail: unis.vers.diogene@cpas1190.brussels
Tel: +32 490 67 66 55
Document acties